Szczeciński Pasztecik ma już 50 lat!

0
734

Mięsny, z kapustą i grzybami, a może z serem? Każdy mieszkaniec Szczecina zna smak tego lokalnego przysmaku. W tym roku Pasztecik Szczeciński świętuje swoje 50. urodziny i z tej okazji marszałek województwa Olgierd Geblewicz oraz prezydent Szczecina Piotr Krzystek 17 października br. złożyli właścicielce Baru Gastronomicznego „Pasztecik” gratulacje i życzenia. – W imieniu wszystkich, także Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego, składam serdeczne życzenia. Dobrze pamiętam lata 70. I 80. jak odwiedzałem to miejsce podobnie jak dziesiątki innych dzieci i naciągałem rodziców na pyszne paszteciki – mówił marszałek Olgierd Geblewicz, który podczas spotkania 17 października br. wręczył właścicielce Baru Gastronomicznego „Pasztecik”, Bogumile Polańskiej, pamiątkę z brązu z wizerunkiem Gryfa Zachodniopomorskiego. – Rok 1969 to pierwszy człowiek na księżycu, pierwszy festiwal woodstock w Stanach Zjednoczonych i szczeciński pasztecik. Cieszymy się bardzo, że przysmak tak świetnie przyjął się w Szczecinie i jest jego marką. Robiony do dziś według tej samej receptury nadal świetnie smakuje – informował prezydent Szczecina Piotr Krzystek, który przekazał bukiet kwiatów oraz rysunek od Henryka Sawki. 

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60-tych XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, nazwanych pasztecikami. Najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny, jednak w latach 80-tych produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem.Receptura tego przysmaku oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku. W 2010 r. został on wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. – Co roku w urodziny przypominamy sobie te lata 60. I 70. Mamy bardzo dużo konsumentów nie tylko ze Szczecina, z Polski, ale w okresach wakacyjnych nawet z całego świata.

Recepturę utrzymujemy, kontynuujemy tę tradycję, co doceniają konsumenci – mówiła Bogumiła Polańska, właścicielka baru „Pasztecik”. W tym roku pasztecik obchodzi 50. urodziny, które świętował będzie w poniedziałek 21 października br. Ale już w czwartek i piątek rozdawane będą gratisowe paszteciki oraz okolicznościowe magnesy i widokówki. W dniu obchodów jego święta w Barze Gastronomicznym „Pasztecik” przy ul. Wojska Polskiego 46 pasztecik dostępny będzie w promocyjnej cenie: 2,50 zł. Muzyka puszczana w tym czasie w lokalu przez DJ przeniesie nas w lata 60. i 70. 

Organizatorem wydarzeń związanych z urodzinami Szczecińskiego Pasztecika jest Urząd Miasta Szczecin we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Zachodniopomorskiego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here