Regionalnie i pysznie na Jarmarku Jakubowym

0
669

Pierniki szczecińskie, racuchy, paprykarz, produkty z malin czy ekologiczne wędliny produkowane metodą tradycyjną według staropolskich receptur oraz miody. I w tym roku na Jarmarku Jakubowym nie zabrakło regionalnych i tradycyjnych produktów Pomorza Zachodniego zlokalizowanych w alei smaków. Wydarzenie odbyło się w dniach 25-28 lipca br. w Szczecinie.

Od czwartku do niedzieli w sąsiedztwie Katedry Świętego Jakuba, na Placu Katedralnym i Placu Orła Białego, zaprezentowali się wystawcy z kraju i zagranicy z wyrobami rękodzielniczymi, produktami spożywczymi, przetwórstwem mięsnym, mlecznym i warzywnym. Jarmark nawiązuje do staropolskiej tradycji, aby w dniu Odpustu Kościoła Parafialnego, po uroczystościach religijnych, pielgrzymi posilili się i ucieszyli oko unikatowymi wyrobami. Patronem wydarzenia jest Święty Jakub, który otacza opieką wzgórze katedralne.

W 8-miu drewnianych domkach, zlokalizowanych w alei „Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego”, zaprezentowały się najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty regionu. W tym roku obecne były miody z Przelewic, Puszczy Barlineckiej, Kluczewa i okolic Cedyńskiego Parku Krajobrazowego. Obok racuchów, pierników szczecińskich i produktów z róży nie zabrakło również paprykarza. Była to także okazja do poznania smaku wędlin produkowanych metodą tradycyjną według staropolskich receptur oraz wina z Winnicy Sydonia.

Misją Jarmarku Jakubowego jest pokazanie wszystkim uczestnikom jak bogaty jest nasz region w tradycję i kulturę oraz zaszczepienie w młodych ludziach zamiłowania do folkloru, rękodzieła i tradycji. Stałymi elementami wydarzenia są liczne występy zespołów ludowych, folklorystycznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here