Morskie Centrum Nauki rośnie szybko

0
78

Mija właśnie rok od rozpoczęcia budowy MCN w Szczecinie. Na Łasztowni widać kształt przyszłej siedziby Morskiego Centrum Nauki. Nie jest to jeszcze ostateczna forma budynku, ale niedługo będzie można zawiesić tradycyjną wiechę.

Ekipy generalnego wykonawcy – firmy ERBUD S.A. pracują nad ostatnim etapem konstrukcji planetarium. Zdjęto szalunki podtrzymujące konstrukcję, dzięki czemu już widoczny jest efekt lewitującej kuli żelbetowej. Kula o średnicy 13 metrów podtrzymywana jest przez podciągi na 3 słupach.

Trwa układanie zbrojenia stropu nad drugim piętrem, w miejscu gdzie zaprojektowano taras widokowy. Układane jest zbrojenie słupów pionowych oraz skośnych, które stanowią znak rozpoznawczy budynku mającego przypominać kadłub statku. Ekipy ERBUDU montują również zbrojenia attyki pod tzw. naświetla (świetliki) budynku zlokalizowane na tarasie od strony Odry. Ciekawostką jest to, że świetliki będą pełniły jednocześnie funkcję klap oddymiających, które w przypadku pożaru będą się automatycznie otwierały.

Wykonywane są zbrojenia tzw. trzonów budynku stanowiących usztywnienie konstrukcji. To klatki schodowe, szyby windowe (4 wewnątrz budynku, w tym jedna winda towarowa umożliwiająca transportowanie elementów ekspozycyjnych na wyższe kondygnacje) oraz kanały instalacji sanitarnych, wentylacyjnych oraz elektrycznych
i teletechnicznych.

Trwają prace przy budowie zewnętrznej klatki schodowej, która będzie wyposażona w windę. Schody oraz winda prowadzić będą na poziom tarasu. Konstrukcja klatki zewnętrznej będzie połączona z budynkiem dwoma podciągami żelbetowymi. Montowane są tzw. stężenia stalowe stanowiące usztywnienie żelbetowych ram konstrukcji budynku. Stężenia malowane są specjalną powłoką antykorozyjną, a następnie zabezpieczane pożarowo poprzez nakładanie metodą natryskową odpowiedniej grubości zaprawy składającej się z wełny mineralnej i innych komponentów. Tak zabezpieczone stalowe elementy mają charakterystyczną strukturę „baranka”. W przypadku wystąpienia pożaru konstrukcja ta zachowa nośność przez 120 minut.

Zamontowano także konstrukcję stalową schodów ekspozycyjnych, które biegną od parteru, poprzez pierwsze piętro aż do 2 piętra nad otwartą przestrzenią doświetloną przez świetliki. Trwa montaż pawilonu technicznego znajdującego się na kondygnacji tarasu.
Z Trasy Zamkowej widoczny jest już biały szkielet tej konstrukcji przeznaczonej na pomieszczenia techniczne, w których znajdować się będą agregaty, centrale wentylacyjne, centrale nawiewne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie budynku. Układane są również koryta kablowe pod instalacje elektryczne i teletechniczne. Wykonywane są instalacje wodociągowe oraz instalacja tryskaczowa. Gotowe są już schody na wszystkich poziomach w dwóch klatkach schodowych.
Rozpoczęto układanie płyt elewacyjnych w 5 kolorach. Połączenia pionowe płyt będą ukrywane specjalnymi maskownicami. Następnie układana będzie podkonstrukcja pod siatkę cięto – ciągnioną, czyli zewnętrzną warstwę elewacji.

W pomieszczeniach na parterze i pierwszym piętrze oraz na tarasie murowane są ściany działowe z bloczków silikatowych wydzielające pomieszczenia socjalne, techniczne oraz laboratoria. Na stropach układane są instalacje SAP (system alarmowania pożarowego) i DSO (dźwiękowy system ostrzegania) umożliwiające w przypadku pożaru szybkie wykrywanie, sygnalizowanie i ostrzeganie. Instalacje te będą podpięte do systemu BMS, który automatycznie zarządza całym budynkiem, np. w przypadku pożaru wykrywa go, alarmuje, otwiera klapy dymowe, sprowadza windy na poziom parteru oraz zarządza całym systemem kontroli dostępu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here