Kulinarne perełki na Pikniku nad Odrą

0
964

Setki wystawców, tłumy odwiedzających każdego roku – to z pewnością świadczy o tym, że Piknik nad Odrą jest największa imprezą kulinarno-turystyczną w regionie. I tym razem nie zabrakło na niej zachodniopomorskich produktów tradycyjnych, które są smaczną wizytówką Pomorza Zachodniego. Wydarzenie odbyło się na Wałach Chrobrego w Szczecinie w dniach 12-13 maja br.

Wesołe miasteczko, jarmark, występy artystyczne to tylko niektóre atrakcje przygotowane dla uczestników imprezy. Odwiedzający mogli poznać także tradycyjne produkty, będące wizytówką różnych regionów. Kulinarne przysmaki Pomorza Zachodniego zlokalizowane były w 10 domkach „Alei Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego ”. Na łasuchów czekały m.in. pierniki szczecińskie i inne wypieki, a także produkty z róży, pomidorów, jabłek i dyni. Pojawiły się również wędliny przygotowywane według tradycyjnych, staropolskich receptur, ryby wędzone, paprykarz, a także różnego rodzaju miody. Smakosze natomiast odnaleźli regionalne piwa, wina z Trzebiatowa oraz kultową Starkę.

Imprezę odwiedził Minister Rozwoju Regionalnego, Środowiska i Rolnictwa Brandenburgii Jörg Vogelsänger. Jego wizyta była dobrą okazją do wzmocnienia transgranicznej współpracy między Województwem Zachodniopomorskim a Krajem Związkowym Brandenburgia. Podczas spotkania omawiane były zagadnienia dotyczące wspólnej polityki rolnej oraz kwestie związane z rybactwem.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – regionalni finaliści

Podczas pikniku poznaliśmy także najlepszą regionalną potrawę i produkt żywnościowy Pomorza Zachodniego, a to wszystko w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.

Laureatami wojewódzkiego finału, za który odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach zostali:

NAJLEPSZY PRODUKT ŻYWNOŚCIOWY:
I. Kategoria – Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria – Produkty i przetwory mięsne: Pasztet Marwicki z królika – Norbert Dobosiewicz
Podkategoria – Produkty i przetwory z ryb: Polski łosoś Juraski – Grzegorz Karapuda Jurassic Salmon Sp. z o.o.
Podkategoria- Produkty mleczne: Twaróg kozi marwicki – Cezary i Edyta Szczupak Gospodarstwo Ekologiczne „Frykas”
Podkategoria – Miody: Miody Przydargieńskie – Sylwester Pióro

II. Kategoria – Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
Podkategoria – Przetwory owocowe: Jarzębina wytrawna do mięs i pasztetów –Alicja Florentyna Nowak
Podkategoria – Przetwory warzywne: Ogórki kiszone babci Praksedy – Katarzyna Potapińska Agroturystyka „Pod orzechem”
Podkategoria – Wyroby zbożowe: Chleb morski z Bobolic – Danuta Karpińska Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska”
Podkategoria – Wyroby cukiernicze: Tort mocca – Jan Tabiński P.P.H Tast

III. Kategoria – Napoje regionalne

Podkategoria – Napoje bezalkoholowe: Sok z czarnej porzeczki – Jolanta Lipińska
Podkategoria-napoje alkoholowe: Wino Sydonia gronowe- Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia

IV.  Kategoria – Inne produkty regionalne: Pierogi pirackie – Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Osady Nadmorskiej Chłopy „16-ty Południk” w Chłopach

NAJLEPSZA POTRAWA REGIONALNA:
I. Aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem oraz roladki wołowe z sosem wisniowo-różanym, placuszki z kapusty kiszonej z beczki – Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
II. Paprykarz po szczecińsku, chłodnik wiosenny z Gospody – Gospoda Herbu Korab
III. Bogracz kopystek, pieczona kaczka z kluskami i czerwoną kapustą – Koło Gospodyń Wiejskich Kopystki w Pełczycach

NOMINACJE DO PERŁY 2018:
– Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
– Salceson Przelewicki – Ireneusz Jung
– Ser bałtycki – Wojciech Adamski
– Kiszone zielone pomidory na solanie kołobrzeskiej – Ryszard Jaszczowski
– Wino czerwone gronowe Sydonia- Sebastian Pilczuk Winnica Sydonia
– Miód pitny Trójniak Woliński Leśny – Stowarzyszenie „Centrum Słowian i Wikingów Wolin-Jomsborg-Vineta”
– Miód pitny trójniak Jabłecznik – Krzysztof Piwowar

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here